10/17/2006

PLUTÓ...BAIXADA DE CATEGORIA

El passat dia 12 de setembre, una mica abans que anys enrere, començava un nou curs acadèmic.

Això no seria gran novetat si no fos per que, com cada any, o aproximadament cada any, des de ja en fa uns quants, els editors han hagut d'empescár-se les d'alguna manera per tal de corregir modificacions "de darrera hora" en els llibres de text.

Aquests, de bén segur que estàn ja acostumats a que, de tan en tan, calgui revisar els llibres de text, per tal d'adaptar-los a noves situacions i tals revisions solen comportar que, uns cops a mitjans, alttres al principi del curs, calgui fer públiques les anomenades "fes d'errades", afegitons que, en llocv de rebre aquest nom, haurien de rebre el de "fes de renovacions"!, ja que es tracta de renovar dades.

Tal fet es va donar quan paísos tan artificials com la Unió Soviètica o Jugoslàvia van deixar de ser el que havien estat durant anys, en quin cas els llibres de Geografia van haver de modificar-se per donar cabuda a aquells nous paísos, ara independents o senzillament autònoms.

I és que el present curs escolar, a més d'incorporar nous horaris, amb la polémica "sisena hora", veu com els llibres de Ciències Naturals, que abans ens definien unb Sistema Solar de nou planetes, ara ens el defineixen de només vuit.

I és que, per sorpresa de tots els qui el vam estudiar amb nou planetes, els astrònoms, reunits aquest estiu passat a la capital de Txèquia, fixaven en vuit, i no en nou, els planertes del nostre benvolgut Sistema Solar.

I és que Plutó, únic planeta descobert el passat segle XX, per un astrònom nord-americà, passava de ser planeta a ser planeta nan. Aquest i altres canvis deixaran quantitat d'enciclopèdies, de les que s'escrivien sobre paper, a les estanteries de les biblioteques o als museus.